Wat is mobiele TV?

Wat is mobiele TV en digitale radio?

Mobiele TV is het ontvangen van televisiebeelden op een draagbaar toestel en digitale radio is de digitale form van FM. Meestal is dat op een voor DAB+ ontvangst geschikte radiotoestel, smartphone of tablet. Maar ook op ontvangers in auto’s of openbaar vervoer kunnen digitale televisie en radio worden ontvangen.

Broadcasting!

Het is sinds kort mogelijk mobiele TV via hoge zendmasten – zoals vroeger analoge TV vanaf Lopik – uit te zenden. Het voordeel hiervan is dat mobiele televisie en digitale radio landelijk – deep indoor – dekkend met zeer hoge en stabiele kwaliteit kan worden ontvangen, ongeacht het aantal gebruikers. ‘Broadcasted’ mobiele TV is dan ook de enige techniek die het mogelijk maak televisiekanalen uit te zenden die tegelijkertijd door een oneindig aantal mensen bekeken kan worden, met behoud van perfecte beeldkwaliteit en beschikbaarheid.


TV via mobile internet niet geschikt voor groot aantal gebruikers

Tot voor kort was het alleen mogelijk mobiele TV via UMTS/LTE (ook wel 3G/4G genoemd) op een mobiele telefoon te bekijken. Het nadeel van mobiele TV via 3/4G is dat het mobiele netwerk te weinig bandbreedte heeft om grote aantallen consumenten optimaal te bereiken. Hierdoor is bij veel gebruikers de (beeld) kwaliteit onder de maat. Daarnaast is de dekking van het 3/4 G netwerk beperkt en is het niet rendabel om een volledig landelijk netwerk uit te rollen. Experts op dit gebied zijn het er dan ook over eens dat LYTE op de langere termijn niet de juiste technologie is voor het uitzenden van televisie voor een breed publiek. LTE blijkt vooral geschikt voor ‘content on demand’ zoals bijvoorbeeld YouTube, mobiel internet en andere data toepassingen. Ook de ‘next generation’ mobiele telefonie-netwerken zijn niet geschikt of veel te duur om mobiele televisie aan grote groepen gebruikers aan te bieden.